Ułatwienia dostępu

Skip to main content

Jelec


Jelec (Leuciscus leuciscus)

występowanie:

Strumienie ,rzekii jeziora Europy z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, Apenińskiego, Bałkańskiego ,Szkocji i północnej Skandynawii. Jelca można też spotkać, chociaż nielicznie, w Bałtyku(w zatokach o małym zasoleniu). Żyje stadnie.

Charakterystyka:

Osiąga do 35 cm długości i 250 g masy ciała. Ciało wysmukłe, silnie bocznie spłaszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór gębowy najczęściej zwrócony ku dołowi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym połyskiem, boki i spód ciała białożółtawe o słabym połysku. Płetwy na ogół blade, żółtawe lub lekko pomarańczowe, tylko płetwa grzbietowa i ogonowa są zwykle intensywniej zabarwione. Liczba łusek w linii nabocznej 49-53 .

Odżywianie:

Pożywienie jelca stanowią owady,robaki i skorupiaki wodne, również i owady latające opadające na powierzchnię wody.

Rozmnażanie:

Jelec trze się w marcu i kwietniu w szybko płynących ciekach wśród roślinności. W czasie tarła samiec (mleczak) ma skórę i płetwy pokryte drobnymi brodawkami.