Gurami olbrzymi (Osphronemus goramy)
Gatunek ten to największy przedstawiciel swojej rodziny gdyż jest w stanie dorosnąć do ponad 70cm długości. Jest powszechnie spotykany w Indochinach, na Jawie, w Sumatrze, Borneo, oraz na Półwyspie Malajskim. Bytuje w wodach zawierających niską zawartość tlenu. Na drodze ewolucji aby być w stanie poradzić sobie z tym problemem gurami wykształciły układ oddechowy zwany labiryntem. Nie mając dostępu do otwartej powierzchni wody ryby te mogą się utopić. Przy zbyt chłodnej temperaturze powietrza są także w stanie przeziębić swój delikatny układ oddechowy. W naturze to ryby wszystkożerne – pożerają opadłe do wody owoce, polują na ryby i skorupiaki a także obgryzają pędy trzciny i bambusa. Dieta gurami powinna być zatem urozmaicona. Z żywego pokarmu polecane są dżdżownice, filety rybne, kawałki chudego mięsa a także mrożonki. Nie wolno zapominać też o aspekcie roślinnym: sałata, szpinak, cukinia, płatki owsiane, gotowana marchew. Można podawać też krojone w kostkę lub plasterki owoce: banany, winogrona, wiśnie (bez pestek), borówki, maliny. Istotny jest także pokarm balastowy w postaci suszonych liści roślin takich jak dąb, magnolia, buk, morwa czy olcha.