Ułatwienia dostępu

Skip to main content

Bystrzyk kolumbijski


Bystrzyk kolumbijski (Hyphessobrycon Columbianus)

Występowanie:

Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje wolno płynące strumienie, potoki i dopływy w Kolumbii.

Charakterystyka:

Charakteryzuje się srebrzysto niebieskim kolorem ciała z czerwonymi płetwami – grzbietową (wąska, wydłużona), ogonową, brzusznymi i odbytową (obrzeżona jest zwykle na czarno). Samice są bardziej okrągłe i nieco większe, natomiast samce mają bardziej wydłużoną płetwę grzbietową. Różnice dymorficzne pojawiają się jednak, gdy ryby osiągną dojrzałość płciową.

Usposobienie:

Jest to bardzo aktywna, szybko i intensywnie pływająca, towarzyska i odważna rybka. Potrafi wyrwać innej rybie pożywienie prosto z pyska. Może nękać mniejsze gatunki, jednak gdy jest trzymana w większej grupie osobników (ławicowa) nie sprawia kłopotów. Odporna i elastyczna – szybko się przystosowuje do nowych warunków życia. Może podgryzać rośliny.

Rozmnażanie:

Gatunek jajorodny, którego rozmnażamy w akwarium tarliskowym. Powinno mieć bardzo miękką wodę, odczyn lekko kwaśny i temperaturę w granicach 29°C. Słabe oświetlenie, roślinność o drobnych liściach (w tym mech jawajski) lub ruszt ikrowy, kryjówkę dla samicy (zaloty są bardzo intensywne i samica potrzebuje czasem wytchnienia). Przed tarłem najlepiej rozdzielić samców i samice – obficie karmimy je. Gdy samice napełnią się jajami (okrągłe brzuchy), przenosimy wieczorem wybraną parę do zbiornika hodowlanego. Rano powinno dojść do tarła – ikra rozrzucana jest wśród roślin lub na podłożu (około 300 jaj). Rodziców usuwamy po dokonanym dziele (nie opiekują się potomstwem, zjadają ikrę). Wylęg następuje po 1-1,5 dnia, po kolejnych 3-4 narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia. Ikra i narybek wrażliwe są na światło – przez pierwsze 2 tygodnie powinny znajdować się w całkowitym zaciemnieniu.